Обавјештење о превентивним мјерама Епархије ЗХиП

Браћо и сестре,
У вријеме Часног Поста, када бдијемо над собом и стојимо у пажњи и вјери, очекујући Васкрсење Христово и у Христу и са Христом васкрсење наше, свједоци смо страха и пометње који је произвео вирус корона. Такође смо свједоци бриге и труда које улажу како љекари тако и институције државе покушавајући да спријече ширење заразе. Црква наша, ми који смо свједоци Христови и дјеца Божија, такође смо дужни да пројавимо пажњу, старање и одговорност према ближњима и да дамо свој допринос, прије свега молитвом и полажући наду на Бога, али и у практичним стварима које се од нас очекују.

Са тим у вези предузели смо сљедеће кораке;
1. Молимо вјернике да иконе не цјеливају него да се само наклоне и тако искажу поштовање,
2. Да благослов од свештеника узимају не цјеливајућу руку,
3. Службу, свету Литургију ћемо служити раније, без учешћа вјерника, избјегавајући контакте, а у термину од 9 до 10 ћемо се причешћивати без задржавања у храму,
4. Причешће ћемо вршити предавањем св. Тијела и Крви Христове на руку, без кашичице,
5. Сваки дан ће звона на храму да звоне у подне позивајући нас да узнесемо заједничку молитву у својим домовима за избављење и спасење и то ће бити наша заједничка молитва умјесто вечерњих служби у храмовима,
6. Старије особе и они у изолацији ако желе могу да се јаве свештеницима који ће доћи да их причесте.

Овакву праксу ћемо да примјењујемо све док опасност од ширења вируса не прође, до окончања ванредне ситуације.
Сматрамо да на овај начин пројављујемо бригу и старање заједно са осталима у спречавању ширења вируса а да не одустајемо од онога што је најважније, од Светиње над Светињама, од светог Причешћа. Такође сматрамо да на овај начин најбоље бринемо о слабима, и да најбоље бринемо и пазимо једни друге што је заповјест Божија. Оне којма нису сасвим јасне одлуке наше Епархије и нас, молимо да се стрпе и заједно са нама моле да пандемија што прије прође. Јасно је да је појава вируса корона произвела страх и збуњеност међу грађанима, што је сасвим разумљиво. Љубав по Христу подразумјева жртву, давње себе а не тражење себи. Дужност јаких је да носе слабости слабих а не да их осуђују. Тако да је и наш позив да не тражимо жртву од других, него да се жртвујемо и будемо од помоћи. Тако ће наша служба бити слична Христовој. Служба цркве је да милује и тјеши и да објављује ријеч Христову која је прије свега била ријеч утјехе упућена слабима.
Ако се сами будемо чували чуваће нас и Бог.
Часни пост је за нас православне хришћане школа покајања, враћања Богу у наручје, и вријеме смирења и послушности Богу и смирења пред ближњима. Молимо све за смирење, стрпљење, разумјевање и молитву што се очекује од озбиљне и одговорне Црквене заједнице каква је наша у Билећи као и до сваког хришћанина.
Са благословом Божијим

Препоручујемо да послушате интервју оца Дражена Тупањанина за Херцег телевизију у коме је говорио о превентивним мјерама које је преузела Епархија ЗХиП у вези са новонасталом ситуацијом.
https://www.youtube.com/watch?v=moDHtUFQmXA2016 - Copyright© Сва права задржана - Црквена Општина Билећа