Горње Врбно

По предању, храм је саграђен крајем 13. или почетком 14. вјека и био је посвећен „Вазнесењу Господњем". Турци су га срушили 1687 године, када су протјерани из Херцег Новог и населили се у Врбну, са једном посадом војника која их је штитила. Храм нису дали да се обнавља и у рушевинама је био два и по вјека, 243. године.

Обновљен је како се види изнад улазних врата у храм на натпису уклесаном у камену; "ПОД УПРАВОМ Њ. В. КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА И ЕПИСКОПА ЈОВАНА ИЛИЋА, ОБНОВИШЕ ПОРУШЕНУ ЗАДУЖБИНУ НЕМАЊИЋА, ПОСВЕТИШЕ ХРАМУ СВЕТОМ ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ СТАНОВНИЦИ ГОРЊЕГ ВРБНА ДВА БРАСТВА АНЂЕЛИЋИ И НИНКОВИЋИ СА НАРОДНОМ ПОМОЋИ ГОДИНЕ 1930."
Године 1936. би освештан храм од Епископа З.Х. ТИХОНА (антимис). Посвећење храма Светом Василију би стога што је св. Василије долазио у овај храм и приликом поласка из Тврдоша за Никшић посјетио је овај храм са својом пратњом. Па из поштовања и љубави према великом угоднику Божијем, оцеви наши са духовном влашћу одлучише да њему храм посвете. За вријеме Другог свјетског рата, на почетку, би оскрнављен од стране партизана, а 1942. године би од стране италијана бомбардован и доста оштећен. Тако је опет, више од шест деценија био ван употребе.
Све ове податке о храму изложи нам написане мјештанин из села Горњег Врбна старина, разборит, честит, угледан човјек, добар домаћин и хришћанин Љубо Ф. Анђелић, који је био и учествовао у освећењу храма 1936. године.
Благословом Епископа З.Х.и П. Господина Григорија, залагањем и трудом опет два браства Анђелића и Нинковића са надлежним парохом протојерејем-ставрофором Милутином Андрићем, покренута је генерална обнова храма која је трајала четири - пет година, да би уз помоћ Епархије и свих добронамјерних људи обновили, украсили храм и у суботу 13. маја 2007. године. Његово Преосвештенство Епископ З.Х.и П. Господин Григорије, осветио је храм уз саслужење 6. (шест) свештеника и два ђакона уз учешће већег броја вјерника мјештана из околних села, и града Требиња и Билеће.

2016 - Copyright© Сва права задржана - Црквена Општина Билећа